Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Οι λαοί να αποφασίσουν για το «Σύμφωνο της Ευρώπης»


Η Ευρωπαϊκή Αριστερά στη μάχη για την απόκρουση της επίθεσης:
αναγκαία η συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου

Το τριήμερο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και του Συνασπισμού στην Αθήνα για την «Κρίση του δημόσιου χρέους - Προτάσεις της αριστεράς για τη διέξοδο από την κρίση» ήταν χρήσιμο γιατί τέθηκαν για συζήτηση ζητήματα που απασχολούν έντονα τον κόσμο της αριστεράς. Αυτό έδειξε η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και τις τρεις ημέρες των εργασιών, παρά τις μονομέρεια στις συμμετοχές. Τις ημέρες αυτές στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν για το «Σύμφωνο του ευρώ», τη λιτότητα για όλους τους λαούς της ευρωζώνης.
Αυτή την πραγματικότητα περιέγραψε με σαφήνεια ο ηγέτης της γερμανικής αριστεράς, Die Linke, Όσκαρ Λαφοντέν, το Σάββατο το βράδυ μπροστά σε 1.000 άτομα όταν είπε ότι η μόνη καινοτομία του «συμφώνου για το ευρώ» είναι ότι η κα Μέρκελ θέλει να επιβάλει σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, την πολιτική από την οποία υποφέρουν οι εργαζόμενοι της Γερμανίας».
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απορρίπτει αυτήν την πολιτική και θεωρεί πως ήρθε η ώρα να περάσει σε «αντεπίθεση», όπως είπε ο πρόεδρος του ΚΕΑ Πιερ Λοράν, και συνέχισε: «η συνάντηση στην Αθήνα σηματοδοτεί την έναρξη της πιο μεγάλης εκστρατείας του ΚΕΑ».
Για την ανάγκη να εκφραστούν οι λαοί με δημοψήφισμα, με τη συλλογή ενός εκατ. υπογραφών ώστε να τεθεί στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης η δημιουργία ενός «Ταμείου αλληλεγγύης και ανάπτυξης», μίλησε ο Φράνσις Βουρτς πρώην πρόεδρος της ευρωομάδας GUE.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «στο τόξο των απόψεων και των δυνάμεων που έδωσε το παρών στο συνέδριό μας υπάρχουν διαφορές. Υπάρχουν όμως και κοινοί τόποι. Υπάρχουν κοινές υποχρεώσεις. Να υπερασπιστούμε τον ελληνικό λαό, υπερβαίνοντας τον κατακερματισμό. Να γίνουμε αξιόπιστη δύναμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: