Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Οι νέες προτάσεις του Φ.Κουβέλη

Ενιαίο «εξορθολογισμένο» μισθολόγιο, «μεταρρύθμιση» του δημόσιου τομέα προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του, κατάργηση ή και ενοποίηση οργανισμών, αναδιαρθρώσεις των μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων που να μην εξαντλούνται μόνο σε μειώσεις μισθών και προσωπικού, που και αυτές οφείλουν να αντιμετωπιστούν, σύνδεση των αμοιβών σε όλες στις ΔΕΚΟ με την ποιότητα του παρεχόμενου έργου, αντιστοίχιση μισθού - παραγωγικότητας, επέκταση της χρονικής διάρκειας των παραχωρήσεων του αεροδρομίου, της Αττικής Οδού, της Γέφυρας Ρίου - Αντίρριου, ενεργοποίηση ΣΔΙΤ για συγκεκριμένα έργα...
Μ' αυτά τα «όπλα» στραμμένα ενάντια στο λαό, η «Δημοκρατική Αριστερά» ρίχνεται στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης απ' τη σκοπιά της υπεράσπισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πρόκειται για συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρός της Φ. Κουβέλης μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση του κόμματός του.
Ο ίδιος ανέδειξε σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα προς άμεση αντιμετώπιση τα «δομικά προβλήματα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», ισχυριζόμενος ότι «η χώρα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που δεν καταναλώνονται (...) Αυτό σημαίνει είτε λαθεμένες επιλογές παραγωγικών προτύπων είτε υψηλό κόστος παραγωγής».
Ο Φ. Κουβέλης, αντιγράφοντας επί της ουσίας το πρόγραμμα κυβέρνησης - τρόικας, ζήτησε ακόμα: «Συντονισμένη προσπάθεια, μέσα και από σειρά κινήτρων, για την ενίσχυση της ναυτιλίας» και «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (...) η προοπτική μίας απελευθερωμένης και λειτουργικής αγοράς ενέργειας θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για ανάπτυξη (...) ανταλλαγή μονάδων μεταξύ ΔΕΗ και αξιόπιστων ηλεκτροπαραγωγών...».
Στο πλαίσιο της «υπεύθυνης και ρεαλιστικής πρότασης για την έξοδο απ' την κρίση», ο Φ. Κουβέλης αναπαρήγαγε προτάσεις διαχείρισής της απ' τη σκοπιά πάντα της διασφάλισης των συμφερόντων των μονοπωλίων, όπως: Διαμόρφωση ισχυρού πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Ρύθμιση και έλεγχο της λειτουργίας των διεθνών χρηματαγορών. Εκδοση ευρωομολόγου. Μεταφορά μέρους του χρέους στην ΕΚΤ. Επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και αναδιαπραγμάτευσή του μακροπρόθεσμα.
Ο Φ. Κουβέλης κατέληξε αιτούμενος ελεημοσύνη στα θύματα αυτής της πολιτικής, όπως «προνοιακό επίδομα ανεργίας για όλους τους μακροχρόνια άνεργους που πληρούν κάποια λογικά εισοδηματικά κριτήρια» και «προετοιμασία για την πιλοτική εφαρμογή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: