Κυριακή 3 Ιουνίου 2012
Παπαγιάννης Κώστας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/06/2012
Η ΔΗΜ.ΑΡ. εντείνει τις επιθέσεις της στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Φ. Κουβέλη να κατηγορεί σχεδόν καθημερινά τον Αλ. Τσίπρα ότι με τις θέσεις του και κυρίως με την επιμονή στη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου "οδηγεί τη χώρα στη δραχμή". Οι επιθέσεις αυτές φαίνονται παράλογες, αν υπολογίσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που βρίσκεται πιο κοντά στη ΔΗΜ.ΑΡ. Βρίσκουν όμως διαφορετικό νόημα αν ενταχθούν σε μια στρατηγική περιχαράκωσης της ΔΗΜ.ΑΡ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της δυναμικής ανόδου που κατέγραφε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την απαγόρευση δημοσιοποίησης.
Αν και τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές η ΔΗΜ.ΑΡ. κράταγε ή και αύξανε οριακά τις δυνάμεις της, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή κάμψη, που αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει τη ΔΗΜ.ΑΡ. "εκτός παιχνιδιού" στον σχηματισμό κυβέρνησης. Η διατήρηση των δυνάμεών της περνά από διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις "ανεύθυνες θέσεις" του. Έτσι, η ΔΗΜ.ΑΡ. φιλοδοξεί να μετατραπεί σε ασφαλή επιλογή των μετριοπαθών ψηφοφόρων για να αποτραπούν οι επιλογές μιας κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας μάλιστα ότι η όποια συμφωνία της ΔΗΜ.ΑΡ. για συμμετοχή σε κυβέρνηση πρέπει να είναι γραπτή, ώστε να μην παραβιαστούν τα συμφωνημένα.
Προοδευτική ή οικουμενική κυβέρνηση;
Αυτή η στρατηγική της ΔΗΜ.ΑΡ. μπαίνει υπό διαφορετικό πρίσμα αν λάβουμε υπόψη και τις "κυβερνητικές προτιμήσεις" του Φ. Κουβέλη, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης, χωρίς να προσδιορίζει ποιος θα συμμετέχει σε αυτή. Παρ' όλα αυτά, κάποια στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. επιχείρησαν να προσδιορίσουν αυτές τις προοδευτικές δυνάμεις, καθώς στην συνεδρίαση της Κ.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα ακούστηκαν φωνές που υποστήριζαν ότι "δεν μπορούμε να πάμε για επαναδιαπραγμάτευση χωρίς κάποιο αντιμνημονιακό κόμμα", φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες ο Φ. Κουβέλης επανέφερε και την προοπτική οικουμενικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, αφού "δύσκολα θα σχηματιστεί κυβέρνηση με άλλο τρόπο". Η επαναφορά της λύσης της οικουμενικής ερμηνεύεται ως ακόμα μια προσπάθεια διαφοροποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού "βάζει στο τραπέζι" και την πιθανότητα να μην υπάρξει τελικά κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν τηρηθεί η κόκκινη γραμμή για παραμονή στην Ευρωζώνη που, σύμφωνα με τη ΔΗΜ.ΑΡ., μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.
Στις Βρυξέλλες αύριο ο Φ. Κουβέλης
Αύριο ο Φ. Κουβέλης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για σειρά διεθνών επαφών. Επιδιώκεται να συναντηθεί με σειρά αξιωματούχων, όπως τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο Χ. Σβόμποντα, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φ. Σταϊνμάιερ, τον επίτροπο για τις κοινωνικές υποθέσεις, κ.ά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου