Η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται σε κρίσιμο πολιτικά σημείο. Και αυτό γιατί, ενώ μέχρι τώρα επιχειρούσε να προσδώσει στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου έντονα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, όπως συνεχώς υποστήριζαν στελέχη της, έπεσε από τα σύννεφα, όταν ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να θέσει έντονα πολιτικά διλήμματα. Το δίλημμα του Γ. Παπανδρέου: “Ή ψηφίζετε τα δημοτικά και περιφερειακά σχήματα που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ή πάμε σε πρόωρες εκλογές”, οδήγησε την Δημοκρατική Αριστερά στην έκδοση ανακοίνωσης, με την οποία λάμβανε αποστάσεις από τη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος.
Στην ανακοίνωσή της αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που προσδίδει σήμερα στις επικείμενες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ μετά τη ΝΔ, δηλαδή “υπέρ ή κατά των μεταρρυθμίσεων και υπέρ ή κατά του Μνημονίου” αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο την αγωνιώδη προσπάθεια του ένοχου πολιτικού συστήματος να διατηρηθεί με όρους παρελθόντος». Η αντίφαση που διέπει την πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι εμφανής αλλά δύσκολα εξηγήσιμη ακόμα και στους δικούς της φίλους και υποστηρικτές. Εάν την εκφράζει η ανακοίνωση τότε, πώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι σε πάρα πολλούς δήμους, και μάλιστα κεντρικούς της χώρας, επιλέγεται η συνεργασία με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ; Στελέχη της πάντως τόνιζαν ότι παρά τα πολιτικά προβλήματα που τους δημιουργεί η γραμμή του Γ. Παπανδρέου, μπορεί να οδηγήσει στη συσπείρωση του κόσμου του μεγάλου εταίρου της, του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και επομένως να έχει νικηφόρα αποτελέσματα.
Υπάρχει πάντως, ένα ακόμα πιο καίριο ζήτημα που έθεσε ο Φώτης Κουβέλης ότι «όλοι εκείνοι που καλούν σε αντιμνημονιακές συσπειρώσεις εισηγούνται την ακύρωση και πολιτική ακινησία της τοπικής αυτοδιοίκησης;» Αν δεχτούμε ότι ο ισχυρισμός Κουβέλη έχει βάση, τότε η μόνη δυνατότητα να κινηθεί η αυτοδιοίκηση, είναι να υπερψηφιστεί η κυβερνητική πολιτική; Αν αυτό δεν είναι ομολογία πίστης στο ΠΑΣΟΚ, τότε τι είναι;
Οι επιλογές έως τώρα της Δημοκρατικής Αριστεράς χαρακτηρίζονται από έντονη ασυνέπεια, καθώς σε άλλες περιοχές συνεργάζεται με δυνάμεις του ΣΥΝ, ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε άλλες πάει κόντρα, επιλέγοντας τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η προσπάθεια αυτόνομης καταγραφής στις περιφερειακές.
Το επιχείρημα που συνεχώς διατυπώνεται από τα στελέχη του κόμματος, για να δικαιολογήσει αυτή την ιδεολογική αντίφαση, είναι ότι αυτό οφείλεται στις διαθέσεις των τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Τότε, όμως, γιατί δεν επιλέχτηκε ο Χ. Κορτζίδης στον δήμο Αργυρόπουλης – Ελληνικού, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν προχωρημένες επαφές ή αλλού επιλέχτηκε η απουσία από τις εκλογές ενώ υπήρχαν συγγενή ψηφοδέλτια; Αξιοσημείωτη είναι και η κινητικότητα που χαρακτηρίζει την περίπτωση του Ν. Ηρακλείου, όπου ενώ αρχικά είχε επιλεγεί ο Γ. Βλαντής, η δημοτική κίνηση αποφάσισε τελικά να συνεργαστεί με τον υποψήφιο, αντάρτη της ΝΔ, Παντελή Βλασσόπουλο, στο ψηφοδέλτιο του οποίου υπάρχουν ακόμα και άνθρωποι της επιρροής του ΛΑΟΣ
Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)